Inspectie van Kwaaitaalvloeren

Kwaaitaalvloeren zijn tussen 1965 en 1984 veelvuldig toegepast in de woningbouw en bouw van bedrijfspanden. Dat deze vloeren later problemen konden opleveren, was toen nog niet bekend. Inmiddels weten we beter. Is uw woning of bedrijfspand in deze periode gebouwd, dan is het wellicht verstandig uw vloer eens grondig te laten inspecteren.

Wat is een Kwaaitaalvloer?

Kwaaitaalvloeren zijn prefab betonnen systeemvloeren van de Firma Kwaaitaal Vormbeton B.V. Ze zijn tot 1983 vooral toegepast op de begane grondvloeren en in bedrijfspanden. Bijna onder al deze vloeren zit een kruipruimte. Een Kwaaitaalvloer is te herkennen aan een specifiek gewelfde onderkant. In de vloeren zitten stalen wapeningsstaven.

Waarom is een Kwaaitaalvloer een probleem?

Het probleem met Kwaaitaalvloeren is dat er chloride is toegevoegd om het beton sneller te laten uitharden. Zo was er meer productie mogelijk. In de loop van de tijd kan het chloride in het beton echter gaan werken met het staal uit de wapening. De combinatie van chloride en staal levert sterke roestvorming (corrosie) op. Hierdoor ‘zwelt’ de wapening en loopt de vloer (soms zware) schade op in de vorm van betonrot en verminderde draagkracht.

Waaraan herkent u schade?

Schade aan kwaaitaalvloer

Schade aan de Kwaaitaalvloer is te herkennen aan:

  • roestvlekken op het beton
  • scheurvorming
  • weggedrukte betondekking
  • zichtbaar roestende wapening
  • verzakking van de vloerelementen


De inspectie

Inspect BV kan vanuit uw kruipruimte uw begane grondvloer inspecteren. Wij letten hierbij op het volgende:

  • Is er sprake van een Kwaaitaalvloer?
  • Is er sprake van schade en zo ja, aan welke elementen?
  • Is de vloerbelasting nog in orde?
  • Welke maatregelen zijn nodig om de schade te verhelpen?

De oplossing

Een van de oplossingen om uw Kwaaitaalvloer te repareren, is een ondersteunende constructie. Wij plaatsen onder de beschadigde elementen een nieuwe constructie die de begane grondvloer op zijn plaats houdt en voorkomt dat de Kwaaitaalvloer verzakt.

Twijfelt u of u een Kwaaitaalvloer hebt of wilt u weten of uw Kwaaitaalvloer ook schade heeft opgelopen? Neem dan contact met ons op voor een inspectieafspraak en een vrijblijvende offerte om het probleem op te lossen.

BEL: 0345-476611